Gi en gave
Medprodusentene (fra venstre) Soumalia og Fatou Diomande, og leder for NLMs mediearbeid i Vest-Afrikaregionen, Leif Thomas Gjerde, sprer livsviktig kunnskap om ebola via radio.
Medprodusentene (fra venstre) Soumalia og Fatou Diomande, og leder for NLMs mediearbeid i Vest-Afrikaregionen, Leif Thomas Gjerde, sprer livsviktig kunnskap om ebola via radio. Leif Thomas Gjerde

Kristen-radio kan motvirke ebola-smitte

For Mahoufolket i Elfenbenskysten er faren for Ebola-viruset reell. Kunnskapen som redder liv får de gjennom kristne radioprogram som Norea er med på.

Dødsviruset ebola har vært mye i vinden i det siste. Fortsatt har det ikke rammet Elfenbenskysten, hvor Norea og Norsk Luthersk Misjonssamband samarbeider om å lage kristne radioprogrammer. Myndighetene gjør seg likevel klare til å takle eventuelle utbrudd. Verdens Helseorganisasjon mener ebola-epidemien er ute av kontroll, ettersom nærmere 2800 mennesker i vestafrikanske land har mistet livet. Guinea, Liberia og Sierra Leone ligger tett innpå Elfenbenskysten, og det er i disse landene at viruset har vist seg fra sin verste side.

 

Mahourøsten, det eneste radioprogrammet Mahoufolket kan forstå på sitt eget morsmål, sender i disse dager en fem minutter lang infosnutt om ebola på lufta. Informasjonen når ut i Toubaregionen, selve kjerneområdet til dette muslimske folket. De er målgruppen for kristne radioprogrammer som går ut både på kommersiell og kristen radio i landet. Selv om mahoene nå er bekymret for situasjonen, får de hjelp via radiobølger. Lytterne får vite hva ebola er, og hvordan de kan unngå det. Og som bildet tilsier, hører de ofte på programmene sammen. Muligheten er derfor der for at mange kan dele livsnødvendig kunnskap også med dem som ikke lytter til programmene. 

 

Smittekilde som daglig brød

 

Ebola er en virussykdom som forekommer i epidemier og har svært høy dødelighet (opptil 90%). De som blir smittet, får først en ukarakteristisk febersykdom, etterfulgt av blødninger forskjellige steder på kroppen. Viruset smitter mellom mennesker via direkte eller indirekte kontakt med blod og andre kroppsvæsker. Men Ebola er en såkalt zoonose, det vil si en sykdom som primært smitter fra dyr til mennesker. Trolig var flaggermus den første smittekilden.

 

Noen av smittekildene er regnet som vanlig mat å spise for Mahoufolket. Medprodusent for Mahourøsten, Soumaila Diomande føler derfor et sterkt ansvar for sitt eget folk:

 

- De kan ofte spise aper og skogsrotter fra skogen. Det vil de forsette med fram til noen advarer dem mot farene for det, understreker han.

 

- Vi er med på å redde liv

 

Tradisjonell religion har også dype røtter hos Mahoufolket. I praksis betyr det at de velger å

besøke trollmannen før legen. Medieleder for NLMs arbeid i Vest-Afrikaregionen, Leif Thomas Gjerde, sier at kunnskap er radioarbeidets viktigste våpen mot ebola:

 

- Ebola er en slags mystisk sykdom som i stor grad åndeliggjøres. Men sannheten om viruset er langt fra mystisk. Ebola kan kontrolleres. Her kan vi i Mahourøsten gjøre en stor forskjell, ved å opplyse mahouene og gi livsnødvendig kunnskap, forklarer Gjerde.

 

Medprodusent Fatou Diomande takker Gud for muligheten de har fått:

 

- Vi er de første som opplyser om ebola på mahouspråket. Det finnes mye informasjon på fransk, men ikke alle forstår det. Faren med ebola mer reell når man hører om den på sitt eget morsmål. Slik er vi med på å redde liv, avslutter Diomande.

Vi vil vise omsorg for hele mennesket og forkynne evangeliet om frelse ved troen på Jesus, med et særlig fokus på områder som er stengt for tradisjonell misjon. Vi gjør det gjennom målrettet bruk av elektroniske og digitale medier nasjonalt og internasjonalt.

Gi en gave

Kontakt oss

38 14 50 20

Bergtorasvei 120,
4633 Kristiansand

post@norea.no

Kontonummer: 3000.63.49494

Vipps-nr: 74066

Send oss en melding