Radio:

Nord-Korea

Nord-Korea er sannsynligvis det mest lukkede landet i verden, og ser på religion som en stor trussel. Norea bidrar til at kristne i landet kan styrkes i troen.

Norea ønsker å hjelpe det Nord-Koreanske folk i sitt daglige liv gjennom å be for landet, den politiske ledelsen og ikke minst våre kristne søsken. 

Selvberginsideologien

Kim- regimet har styrt landet med jernhånd i tre generasjoner. I 1977 ble marxist-leninismen fjernet fra grunnloven som offisiell ideologi. Daværende leder Kim Il-Sung innførte Juche, også kjent som selvbergingssystemet. Det vil si at Nord-Korea skal klare seg uten hjelp utenfra, være tilstrekkelige i militære og uavhengige i utenrikspolitikken. Som et resultat, er to tredeler av befolkningen kronisk sultne, i følge direkte kilder til Norea. Barn er underernærte og får ikke vokse slik de skal. Man kan bare be om at maten som når inn, går til de som trenger det.

Familie med gudestatus

Det er ikke tillatt å stille spørsmål ved eller utfordre regimet til Kim Jong-un og Arbeidernes Parti. Familedynastiet bestående av den nåværende lederen, hans bestefar Kim Il-Sung og far Kim Jong-il har status som guder. Denne personlighetskulten kalles kimsungisme og frarøver andre religioner spillerom. Hver uke må nordkoreanere pugge over 100 sider med propaganda, i følge Noreas samarbeidspartnere. Fornøyelsesparker blir bygd for å hedre Kim Jong-un og hans prestasjoner - en leder som hevder å bry seg om folkets velferd. Dagen Kim Il-Sung gikk bort er fortsatt offisiell landesorgsdag, mer enn 19 år senere. Og over 2000 statuer er dedikert til Kim-familien rundt om i landet.

Mest brutalt for kristne

Det er også drivkraften bak det Åpne Dører regner som den verste kristendomsforfølgelsen i verden. For 14. år på rad anses terrorveldet i Nord-Korea som det mest grusomme stedet for kristne å bo.De har ikke lov til å gi uttrykk for sin tro, og alle religiøse familier er av myndighetene klassifisert som fiendtlige. I den forbindelse har familier blitt tvangsflyttet til industribyer på østkysten eller sendt til arbeidsleirer for politiske fanger. Det forekommer også offentlige henrettelser av kristne, og de troende må være på vakt, ikke bare mot det hemmelige politiet, men også mot sine medborgere.

Kun mydighetenes frekvens gjelder

All radio og TV-virksomhet er strengt kontrollert, og alle privateide, lovlige radioer forhåndsprogrammeres med frekvenser godkjent av myndighetene. Nordkoreanere må derfor skaffe seg radioer fra utlandet dersom de vil lytte til andre sendinger. Kun landets elite og utenforstående får tilgang på Internett. Vanlige borgere må nøye seg med et intranet hvor propaganda rundt Juche-ideologien og den store lederen Kim Il-Sung er det eneste som skriker til dem.

Et velkjent mareritt

Ulike hjelpeorganisasjoner verden over regner med at over to millioner nordkoreanere har mistet livet siden midten av 1990-tallet. Akutt mangel på mat, naturkatastrofer og dårlig økonomistyring er årsakene. Det totalitære regimet er også kjent for sine brudd på menneskerettigheter. Tortur, offentlige henrettelser og slavearbeid er del av hverdagen for mange.

Bli med å be for landet.

Kilder:

Våre samarbeidspartnere og relaterte lenker (se under).

Ønsker du mer informasjon om arbeidet, kontakt Norea.

Relaterte artikler
Relaterte lenker
Relaterte dokumenter
Aktuelt
Nord-Korea er villig til å diskutere menneskerettigheter
Nord-Korea er åpen for en dialog om menneskerettigheter med internasjonale organisasjoner og land som ikke er fiendtlige, i følge landets utenriksminister.
Les mer
Tilbakemeldinger
Programmene deres er vårt åndelige daglige brød.
Les mer
Dere holder liv i min tro!
Les mer
 

Fakta om Nord-Korea

Folketall: ca 24,6 millioner.

Religion: De fleste (69,1%) er ikke tilhengere av noen religion. Etniske religioner samt budhisme følges også. Befolkningen tvinges til å tilbe de store lederne  Kim Il-sung og hans sønn Kim Jong-il. Denne personlighetskulten kombinert med ideologien om at Nord-Korea skal klare seg uten verdens hjelp (juche) fører til at andre religioner slås hardt ned på. Kristne i landet (1,5%) opplever verdens verste forfølgelse.

Styresett: Kommunistisk stat med et lukket, totalitært styresett drevet av et familedynasti.

Hovedstad: Pyongyang.

Språk: Koreansk.

Spedbarnsdødelighet: 25,3 per 1000.

Forventer levealder: 69,5 år.

Lese-og skriveferdigheter: Alle over 15 år kan lese og skrive.