Radio og internett:

Ungarn

Ungarn var Noreas første internasjonale prosjektland i 1963. Gjennom Ungarsk Luthersk Radiomisjon er Norea fortsatt med på å formidle evangeliet og kristne verdier i landet.

Misjonsarbeidet i Ungarn startet i 1963. De første programmene ble produsert i Norea av Laszlo Terray og sendt over kortbølge fra Monte Carlo. I dag er Norea engasjert gjennom et vidt radioarbeid i landet, som Ungarsk Luthersk Radiomisjon står for.

Radio for alle

Ungarsk Luthersk Radiomisjon holder til ved medie-og misjonssenteret til den lutherske kirken i Ungarn i Concota utenfor Budapest. Organisasjonen står bak radioprogram som 33 lokalradioer og en statlig kanal sender i landet. Regionale program sendes på fem sekulære radiostasjoner som når ni ulike byer, en romersk-katolsk radio som når fire byer, en sigøynerradio og en studentradio i Budapest.

Sigøynerradioen har direktesendinger med ca. 100.000 lyttere og får ofte responser underveis. Programmene kan også høres og lastes ned via internett. Organisasjonen driver også distribusjon av CD-er, og misjonsarbeid i Slovakia og Romania, og blant ungarske sigøynere i Ukrainia.

Kommunismens arv

Ungarn var en del av det kommunistiske og lukkede Øst-Europa. Etter den politiske omveltningen har samfunnet blitt preget av jakten på rikdom og suksess, mens maktesløsheten og tomheten som det totalitære systemet skapte, henger igjen. Særlig den eldre generasjonen strever med å tilpasse seg et økonomisk system som gir dem følelsen av at de er helt på egenhånd.

En stigmatisert folkegruppe

De om lag 380.000 sigøynerne som bor i landet utgjør Ungarns største minoritetsgruppe. Denne folkegruppen er stigmatisert både sosialt og økonomisk i Ungarn, så vel som i hele Europa. Det vitner om åndelig nød blant dem, ettersom det er stor respons på radioprogrammene som sendes.

Har glemt evangeliet

Tross en rik teologisk historie, med over 1000 år som et kristent land kan det virke som Ungarn har glemt evangeliet. Mange tyr til materialisme, alkohol og falsk religion i søken på svar. Det er økt interesse for østlige religioner; mest vanlig er et livssyn hvor man velger og forkaster det man vil, en form for åndelighet som ikke er religiøs, men med personlige elementer.

Åpenheten etter kommunismens fall som førte til at man fritt kunne dele om sin tro på ulike areanaer, har også forsvunnet. Det betyr at kristendommen, som fortsatt er tilstede i Ungarn, ikke lenger har samme innvirkning når det gjelder politikk, samfunn, etikk, utdanning og økonomi.

Kilder:

Våre samarbeidspartnere og relaterte lenker (se under).

Ønsker du mer informasjon om arbeidet, kontakt Norea.

Relaterte artikler
Relaterte lenker
Hva du kan gjøre

• Be for Ungarsk Luthersk Radiomisjon, som drives av den lutherske kirken i landet.
• Gi økonomisk støtte. Forslag: 300 kr i måneden.

”Radioprogrammene er med på å holde troen levende. De gir inspirasjon og motivasjon til å fortelle andre om Jesus i mitt nærmiljø.”
Kvinne til Ungarsk Luthersk Radiomisjon

 

Aktuelt
Radiopioneér fyller 90 år
I 1963 startet Norea med sendinger bak jernteppet til Ungarn. En pådriver for dette var Laszlo Terray, som i dag fyller 90 år.
Les mer
Tilbakemeldinger
Jeg får den åndelige maten jeg trenger ved å lytte til radioen. Takk for arbeidet dere gjør.
Les mer
Fakta om Ungarn

Folketall: ca. 10 millioner.

Religion: De aller fleste (82,6 %) regner seg som kristne. Resten har ingen religion, eller følger urreligioner/Islam.

Styresett: Republikk.

Hovedstad: Budapest.

Språk: Det offisielle språket er ungarsk.  Andre minoritetsspråk  som snakkes er russisk og rumensk.

Spedbarnsdødelighet: 12 per 1000.

 Forventet levealder: 75,2 år.

Lese-og skriveferdigheter: 99 % av befolkningen over 15 år kan lese og skrive.


Vis Noreas mediemisjonsprosjekter i et større kart