Troen hjelper degTerry Anderson
Et møte med Terry Anderson

Troen hjelper deg

Av Asbjørn Kvalbein
Publisert 01.06.2015

«De mennesker som har hjulpet meg mest på min reise, er de som kan fortelle om hvordan Gud har skapt mening med deres lidelser,» skriver forfatteren Rebecca Manley Pippert.

Jeg opplever det på samme måten. De færreste av slike gullkristne får jeg møte personlig. Mange flere kan jeg lese om i bøker og blader, dem jeg vil kalle vår tids lidelsesmestere. 

I dag vil jeg fortelle om Terry Anderson, som var utenrikskorrespondent for Associated Press i Beirut. Han ble tatt som gissel av sjiamuslimer i mars 1985. Først i desember 1991, altså nesten sju år senere, ble han sluppet fri. 

Terry Anderson ble født i 1947, og han er kanskje den mest kjente av alle som er blitt tatt som gisler, og ingen andre måtte være i fangenskap så lenge. 

Han måtte tåle tøffe ting. Gislene ble flyttet flere ganger. De visste ikke hvor de var. Av og til ble pistolen rettet mot hodet, og det ble forberedt for skudd. Men så ble det ikke noe likevel. Men enkelte av gislene ble faktisk henrettet. 

Hele tiden som gissel var naturligvis en ekstremt vanskelig opplevelse, men Terry Anderson kom fra marerittet med en stor personlig styrke i behold. Da han ble tatt til fange, var han ingen aktiv troende. Men han fikk en bibel, han fikk være mer sammen med de andre gislene, og det var et høydepunkt da han fikk være sammen med et gissel som var katolsk prest. Da han fikk skrifte sine synder, gråt de begge to. 

Etter at Terry Anderson ble løslatt, ble han intervjuet i en rekke medier. Og svarene hans er blitt til stor inspirasjon i flere land. Her vil jeg bare gjengi tre av hans mest tankevekkende kommentarer. 

Terry Anderson ble spurt: «Hva satte deg i stand til å overleve en så forferdelig opplevelse.» Da svarte han kort og uten å nøle: «Min tro, mine kamerater og min stahet.» Hvilket var hans måte å si at det var tilliten til Gud. 

For det andre spurte en journalist: «Terry, du har sagt at du ikke hater dem som tok deg som gissel. Kan du hjelpe oss til å forstå dette?» Terry Anderson svarte: «Det er egentlig veldig enkelt. Jeg er en kristen. Bibelen lærer oss å tilgi. Jeg hater ingen.» 

For det tredje ble han spurt: «Terry, mistet du noen gang håpet?» Da svarte han: «Det er et vanskelig spørsmål. Naturligvis hadde jeg noen mørke stunder, tider da jeg var fortvilet. Men heldigvis opplevde jeg noe viktig like etter at jeg ble tatt som gissel. Noe av det første som kom i hendene mine, var en Bibel. Gjennom de seks og et halvt årene som fange har jeg brukt en masse tid på Bibelen … og den hjalp meg svært mye, fordi den handler om håp. Den handler om tillit til Gud, og dette ga meg styrke til å klare meg gjennom hver eneste dag.» 

Den nøkterne Terry Anderson la til: «Du gjør hva du er nødt til å gjøre. Troen hjelper deg til å gjøre det du skal og må. Jeg brukte en masse tid på Bibelen, og den minte meg om å gjøre så godt jeg kunne hver dag … og stole på Gud når det gjaldt fremtiden,» sa det tidligere gisselet Terry Anderson. 

OPM170
 

Rangér:
Kommentarer
 
Norea Mediemisjon på Instagram
Instagram

Lær mer om våre prosjekter

YouVersion

Uansett hvor du er, gir YouVersion mobil deg tilgang til bibelen, bibelleseplaner og et nettsamfunn.

Kontakt Norea

Norea Mediemisjon, Postboks 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand, Norway

Besøksadresse: Bergtorasvei 120

Tlf: 38 14 50 00;
Faks: 38 14 50 20;
e-post: post@norea.no