Opplæring - bibelundervisning


1. påskedag
Påskekongen lever
Joh 20,1-10
«Mens det ennå var mørkt,» heter det i det første verset av Johannesevangeliets beretning om Jesu oppstandelse. Gjennom påskens budskap skinner lyset inn i vår verden. Vi har et håp utover døden. Vi har grunn til å lovprise og takke Gud
Les mer
Langfredag
Herliggjort ved lidelse
Luk 22,39-23,46
Jesus ble herliggjort ved lidelse. Jesu herlighet ble faktisk vist på en så ufattelig måte - gjennom hans lidelse. For den var ikke forgjeves. Den ble bevisst gitt som en gave til oss.
Les mer
Skjærtorsdag
Mesteren – en tjener
Joh 13,1-17
I dag skal vi samle tankene om noe ufattelig. Gud med et håndkle rundt livet. Gud med et vaskevannsfat. Han kneler foran ubetydelige fiskere, skatteinnkrevere og andre vanlige folk. Gud som gjør slavearbeid. Gud som vasker føtter. Han som bruker vaskevannsfatet, er universets konge. Hender som har skapt stjerner, vasker nå skitt. Fingrer som har formet fjell, masserer nå tær. Og den som alle verdens konger skal knele for, kneler nå foran disiplene sine. Bare timer før sin egen død er Jesus opptatt av én ting: Å vise hvor høyt han elsker dem. Mer enn å fjerne skitt vil han ta bort tvil.
Les mer
Palmesøndag.
Påskekongen blir salvet
Joh 12,1-13
Jesus Kristus er den store kongen. Han trer fram som konge i påsken, men på en helt annen måte enn folk ventet seg. Merkelig nok ante Pilatus hvem Jesus er, men nesten ingen av de andre skjønte noe. «Pilatus sa da til ham: Men konge er du altså? Jesus svarte: Du sier det, jeg er konge.» (Joh 18,37) ¤ Det er merkelig med folks forventninger: De så etter en krigerkonge på en hvit hest. De fikk en snekker på et esel. De ønsket seg en profet. De fikk en som oppfylte profetiene. De ville ha en fakkelbærer av en frigjøringshelt. De fikk en frelser som fornedret seg. De fikk ingenting av det de ønsket seg, men de fikk alt de trengte.
Les mer
Knopp. Foto: Bergliot Herigstad
Et dypdykk i kristenlivets innerside
Å leve i omvendelsen
Dette er et viktig tema: Å leve i omvendelsen. Men det blir ikke mye tatt fram når det forkynnes i kirker og bedehus.
Les mer
Tanker rundt det 9. og 10. bud
Tilfredshet hindrer misunnelse
Hvilket av de ti bud er vanskeligst å overholde? Vi mennesker er forskjellige, noen føler enkelte idealer lettere å praktisere enn noe annet. Men tro om ikke det niende og tiende budet kan være de mest krevende?
Les mer
Kan det jeg gjør, tåle lyset?
Etikk på jobben
Den kjente malekunstneren Marc Chagall skal ha sagt: «Når jeg har fullført et bilde, holder jeg opp et eller annet Gud-skapt objekt ved siden av det. Det kan være en stein, en blomst, en gren fra et tre, eller mine egne hender. Dette er som en endelig test. Hvis maleriet står seg ved siden av noe som mennesket ikke kan lage, er bildet ekte. Hvis det blir en kollisjon, dreier det seg om dårlig kunst,» sa Marc Chagall.
Les mer
Foto: Rune Sæther
Det skulle tatt seg ut om jeg sa om bilen min: «Den passer på seg selv. Det er bare å kjøre i vei.» Nei, her trengs både våkenhet og ettersyn, bensin og olje, vask og stell, og full service fra tid til annen. Alt stort og verdifullt i denne verden trenger omsorg og tilsyn.
Les mer
Oppmuntringen var et kyss fra selveste Beethoven
Strever du med mismot?
Å knekke motløsheten
En av verdens dyktigste konsertpianister var ungareren Andor Földes, født i 1913, død i 1992. Det er interessant at et ord til oppmuntring forandret hele retningen i livet hans.
Les mer
Noen er ekte handlingsmennesker. De tar initiativ og kommer fort i ledelsen for ethvert tiltak. Vi trenger slike personer, ja, mange ting ville gå i stå hvis de ikke fantes. Ofte er de sprudlende og utadvendte og liker å styre med ting. Jo, det er ikke noe galt med slike personer. De er en gave til oss.
Les mer
Illustrasjonsfoto: Andrine Kvamme
Ser du hvor stor og edel han er?
Da Jesus tok seg tid
Når jeg prøver å leve meg inn i Bibelens fortellinger om Jesus, er det som om personene stiger ut av det tynne bibelpapiret: – Se, her kommer en kvinne på besøk. Hun er ikke gammel, ikke ung. Håret har et stenk av grått. Kjolen er enkel. Ansiktet er rynket og alvorlig.
Les mer
Jonas er sur, og han venter på at Ninive skal gå under. Ukjent kunstner
Folket i Assyria for 3000 år siden ble regnet som det farligste og grusomste i verden. Da Gud ba profeten Jonas dra til hovedstaden Ninive for å forkynne at byen var under Guds dom, var det ikke rart at han ble redd.
Les mer
Jonas bok kapittel 3
Hva én person kan bety
Historien er full av eksempler på at enkeltmennesker kan bety enormt mye. Det er inspirerende å lese om dem, høre om dem, og kanskje møte en og annen av dem som lever i dag.
Les mer
Jonas 1,11-17 og kap 2
Gjennom storm og nedtur
Profeten Jonas’ bok har vært gjort narr av og blitt undervurdert. Noen sier det som fortelles i den, er imot naturlovene. En mann kan ikke svelges av en stor fisk og komme levende fra det etter tre dager.
Les mer
Jonas og den store fisken
Profeten Jonas' bok 1,1-10
På flukt fra kallet
Da jeg arbeidet i Lunde forlag, fikk vi stadig tilbud om å utgi kristne bildebøker for barn. To temaer gikk igjen: Noa og arken, og Jonas og den store fisken. Sentrale historier i Bibelen, fargerike og dramatiske. Men sjelden hører jeg noen fortelle og forkynne om disse historiene for voksne. Det vil jeg prøve nå, i til sammen fire betraktninger om Jonas.
Les mer
Jesus har knyttet seg nært til Ordet
Tillit til Bibelen
Vår tids mest berømte evangelist, Billy Graham, har hatt mange kritikere. En av dem skrev: «Alt han gjør, er å løfte opp Bibelen og rope.» Vi er forskjellige. Formen kan variere. Men å holde frem Bibelen, og rope ut det den står for, er en god ting. Det vil jeg gjerne gjøre, jeg også, på min stillferdige måte.
Les mer
Foto: Solfrid Lindstrand
Fire snapshots fra Skriften
Misjonsvenner i Bibelen og i dag
Frelsen er Jesu sak. Det prosjektet er fullført. Misjonen er vår sak, og det prosjektet er ikke fullført. Hvordan tenkte de og handlet de, de første misjonsvennene? Jeg vil vise dere noen «fotografier» fra Skriften:
Les mer
«Når alle andre navn engang må vike, Jesunavnet står som fjell. Dets purpurglans skal hele evigheten Lyse med sitt strålevell.»
Les mer
Foto: Jorunn Tunheim
Se forventningene i lys av to bibelske personer
Jul og forventninger
Hva venter du deg av julen? Lengter du etter noe spesielt? Eller tenker du ikke så mye over det? Kan det hende enkelte julefeiringer har blitt en skuffelse? Venter du å få noe utenom det vanlige? Jeg skal ikke gå inn i de skuffede forventningers landskap. Heller ikke vil jeg snakke om spennvidden mellom hyperaktiv glede og frustrert vrede. Så mye merkelig kan skje i julen. Men jeg vil ta deg med for å møte to av personlighetene i Bibelens store julefortelling.
Les mer
Foto: Bjarte Gjone
En mann som heter Tom, har fortalt fra en kveld da han var tenåring. Sammen med vennene sine vandret han rundt i et nedslitt nabolag i byen. Det var en varm kveld og svært mørkt. Plutselig så en av dem en politibil og ropte: «Politi!». De hadde ikke gjort noe galt, men de likte ikke å bli sett heller. Derfor begynte de å løpe.
Les mer
Foto: Dana Rudusa
Det hendte for mange år siden, en mann var om bord i en båt ute på havet. Han var svært sjøsyk. Hvis du noen gang føler du kan gjøre lite nytte for deg, er det når du er sjøsyk. Mens han var dårlig, fikk han høre at en mann hadde falt over bord. Han lurte på om han kunne gjøre noe nyttig for å redde ham. Han fikk tak i en lykt, og han holdt den opp over skipssiden.
Les mer
På en skoletur ville læreren undervise elevene sine om noe viktig. De hadde gått et stykke ut i skogen, så kom de over tregrensa, til en gapahuk. Der hadde de tent bål, spist pølser og kost seg. Nå skulle de gå tilbake til den store hytta, der de skulle overnatte. Der var det tent et utelys på veggen.
Les mer
Det kristne fellesskapet:
Kom sammen!
I dag vil jeg si noen oppmuntrende ord til dere som kommer sammen i bedehus og misjonshus. De som bygde slike hus, så noe stort og viktig: Kristne må komme sammen. Først kom de sammen på gårdene og i hjemmene. Etter hvert ble det for trangt. Dermed bygde de bedehus.
Les mer
Unner du deg å hvile og slappe av? Jeg stiller spørsmålet fordi mange i dag er preget av stress. Du skal rekke all verden, så gir du deg ikke tid til søvn og avkobling, du svikter kanskje i å bruke søndagen til hviledag og fornyelse.
Les mer
Foto: Merca Michael
Hebreerbrevet kapittel 13
Et liv som vinner
Det er blitt påstått at Hebreerbrevet er skrevet til en menighet som lider av motløshet eller regelrett depresjon. De har begynt å føle seg som tapere. De har kommet over den første tiden preget av begeistring. Hverdagen med fristelser, bekymringer, åndelig nærsynthet, ja også trengsler og forfølgelser, er kommet. Noen har glidd bort fra troen og forsamlingen.
Les mer

 Dersom du ikke finner det du leter etter, så anbefaler vi at du prøver søke-feltet øverst på denne siden. 

YouVersion

Uansett hvor du er, gir YouVersion mobil deg tilgang til bibelen, bibelleseplaner og et nettsamfunn.

Lær mer om våre prosjekter

Kontakt Norea

Norea Mediemisjon, Postboks 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand, Norway

Besøksadresse: Bergtorasvei 120

Tlf: 38 14 50 00;
Faks: 38 14 50 20;
e-post: post@norea.no