Opplæring - bibelundervisning


Bønn er å legge seg i den Allmektiges hender
Som du vil, Far!
I dag vil vi sammen tenke litt på en av de mest stressende opplevelsene Jesus hadde i løpet av sine år på jorden. Det hendte i påskehøytiden. Han visste at han sto foran en umenneskelig lidelse dagen etter, den vi kaller Langfredag. Var det noen vei utenom? Jesus ba inderlig til sin himmelske Far.
Les mer
Palmesøndag.
Påskekongen blir salvet
Joh 12,1-13
Jesus Kristus er den store kongen. Han trer fram som konge i påsken, men på en helt annen måte enn folk ventet seg. Merkelig nok ante Pilatus hvem Jesus er, men nesten ingen av de andre skjønte noe. «Pilatus sa da til ham: Men konge er du altså? Jesus svarte: Du sier det, jeg er konge.» (Joh 18,37) ¤ Det er merkelig med folks forventninger: De så etter en krigerkonge på en hvit hest. De fikk en snekker på et esel. De ønsket seg en profet. De fikk en som oppfylte profetiene. De ville ha en fakkelbærer av en frigjøringshelt. De fikk en frelser som fornedret seg. De fikk ingenting av det de ønsket seg, men de fikk alt de trengte.
Les mer
Jesus har praktiske idealer for oss
En leder er en tjener
Å lede andre er et fag som det går an å lære. Mange tar kurs og utdanning i lederskap. Om en ikke lærer alle prinsippene, prøver en å ha noen gode forbilder, enten det dreier seg om trenere i idrett, sjefer for store konserner, eller dyktige politiske ledere. Noen ser ut til å ha fått medfødte lederegenskaper, andre må prøve og feile, og de plukker opp visdom underveis.
Les mer
Fra oppmuntringsbrevet i Bibelen
Tre fram for Gud
Bibelen er gitt oss til trøst og oppmuntring. Den er ikke en menneskelig pep-talk basert på god talekunst. Den er Guds åpenbarte ord, selve sannheten gitt oss fra universets skaper og Herre. Da Jesus ble fristet av djevelen, brukte han sitt sterkeste våpen: «Det står skrevet …» Han sa: «Skriften kan ikke gjøres ugyldig.» Han sa også, i Bergprekenen: «For sannelig sier jeg dere: Før himmel og jord forgår, skal ikke den minste bokstav eller en eneste tøddel i loven forgå, før det er skjedd alt sammen.» (Matt 5:18)
Les mer
Djevelen går omkring som en brølende løve
Den åndelige kampen. Ef 6:10-18
Hvordan kan jeg stå imot det onde?
Den berømte amerikanske forfatteren Maya Angelou forteller om bestemoren som opplevde de vanskelige nedgangstidene i USA på 1930-tallet. Hun så opp mot himmelen og sa: «I will step out on the word of God.» «Jeg vil ta et skritt fram på Guds ord.» Bestemoren var enslig, neger og hadde ansvar for en funksjonshemmet sønn og to barnebarn. Men når hun sto foran vanskeligheter store som fjell, løftet hun blikket mot himmelen og sa: «I will step out on the word of God.»
Les mer
Borestranda. Foto: Hilde Svela
Dette er et forfriskende tema. Det hjelper oss til å kaste blikket fremover. Av og til henger vi oss altfor mye opp i fortiden. Tankene surrer rundt hva vi sa, hva vi gjorde, hva vi skulle ha gjort. Men her og nå vil vi se på hvordan vi kan gjøre det beste ut av resten av livet.
Les mer
Foto: Morten Ingebrigtsvold
– Taddeus blir bare nevnt under oppramsingen av disiplene, men like fullt var han en av de tolv og spesielt kalt av Jesus. Også han var en viktig del av disippelflokken, men opererte kanskje i større grad i kulissene. Kan du tenke deg å tale over det å være en Taddeus-kristen?
Les mer
Travelhet er ingen løsning
Å leve under tidspresset
Jeg har lest en gammel fortelling om en landsby som kjøpte en flott klokke, som de satte opp midt i landsbyen. En tid senere kom en mann på besøk. Han oppdaget at alle menneskene sov om dagen og arbeidet om natten.
Les mer
Et kall å være kristen i en sekulær verden
Magnetiske mennesker
Noen er omsvermet. De ser ut til å vasse i venner. De har en magnetisk evne til å trekke andre mennesker til seg. Andre kjemper med ensomhet. De merker at folk prater med dem av plikt, og samtalen går snart i stå. De føler seg utenfor.
Les mer
Storm. Beautiful Planet Earth
Den store ildprøven på Karmelfjellet
Hodet innenfor – kroppen utenfor
En misjonær i Kina fortalte om en merkelig skikk blant kineserne mens han gjorde tjeneste der ute. Under gudstjenestene stakk de fleste tilhørerne hodet inn gjennom vinduene og døren. Kroppen var utenom! Det var så uforpliktende på den måten. For da kunne de til enhver tid trekke seg tilbake om de ville.
Les mer
Solnedgang i tropene. Foto: Tommy Aanstad
Å bevare troen i endetiden
Kristen i en oppløsningstid
I dag tenker vi som regel kortsiktig. Vi legger kanskje planer for et halvår fremover, hvis vi er riktig flinke. Vi ser på kalenderen for kommende uke. Politikere tenker frem til neste valg. Andre ledere kan driste seg til å tenke fem år fram. Men hvem tenker femti og hundre år fram i tiden, og planlegger etter det?
Les mer
Mange gode råd i Bibelen
Komme ut av det med andre
En ung fyr hadde vært heldig og fått seg jobb i en stor bedrift. Med gode papirer og fine karakterer så han optimistisk på det nye avsnittet av livet som nå hadde begynt. Men det gikk ikke mange ukene før han betrodde seg til en kamerat:
Les mer
Foto: Marianne Dalby
En historie verdt å huske
Misjon: Ofre seg for andre
I januar 1956 foretok fem unge misjonærer et stort vågestykke. De ville prøve å nå Waodani-indianerne i Sør-Amerika med evangeliet, et folk som var kjent for sin brutalitet mot fremmede.
Les mer
«Når alle andre navn engang må vike, Jesunavnet står som fjell. Dets purpurglans skal hele evigheten Lyse med sitt strålevell.»
Les mer
Foto: Jorunn Tunheim
Se forventningene i lys av to bibelske personer
Jul og forventninger
Hva venter du deg av julen? Lengter du etter noe spesielt? Eller tenker du ikke så mye over det? Kan det hende enkelte julefeiringer har blitt en skuffelse? Venter du å få noe utenom det vanlige? Jeg skal ikke gå inn i de skuffede forventningers landskap. Heller ikke vil jeg snakke om spennvidden mellom hyperaktiv glede og frustrert vrede. Så mye merkelig kan skje i julen. Men jeg vil ta deg med for å møte to av personlighetene i Bibelens store julefortelling.
Les mer
Røsten av en som roper
Advent: Rydd vei
Har du vært med og ryddet vei noen gang? Kanskje det handlet om en sti til hytta. Ved litt ekstra innsats kunne den gi en grei adkomst for trillebår med gummihjul. Litt breiere ble den brukbar for traktor med tilhenger. Enda bedre tilrettelagt kunne den gi atkomst for en bil.
Les mer
Foto: Bjarte Gjone
En mann som heter Tom, har fortalt fra en kveld da han var tenåring. Sammen med vennene sine vandret han rundt i et nedslitt nabolag i byen. Det var en varm kveld og svært mørkt. Plutselig så en av dem en politibil og ropte: «Politi!». De hadde ikke gjort noe galt, men de likte ikke å bli sett heller. Derfor begynte de å løpe.
Les mer
Foto: Arne Øyvind Vollan
Det var en gang en treåring som hadde fått høre at besteforeldrene snart skulle komme på besøk. Da sa han: «Jeg er så glad at jeg klarer ikke å sove!» Slik en innstilling kan vi gjerne ha når vi tenker på adventstiden, som vi nå er inne i.
Les mer
Foto: Dana Rudusa
Det hendte for mange år siden, en mann var om bord i en båt ute på havet. Han var svært sjøsyk. Hvis du noen gang føler du kan gjøre lite nytte for deg, er det når du er sjøsyk. Mens han var dårlig, fikk han høre at en mann hadde falt over bord. Han lurte på om han kunne gjøre noe nyttig for å redde ham. Han fikk tak i en lykt, og han holdt den opp over skipssiden.
Les mer
Fra Henningsvær Foto: Synnøve Grøtteland Helland
Vi trenger opplysning og lyskraft
Advent med lys fra det høye
En venn sto i en heis. De var sju personer inni den. Plutselig gikk strømmen, og heisen ble stående mellom to etasjer. Det ble mørkt, alt var stille, og det oppsto nesten panikk da de sju snakket i munnen på hverandre.
Les mer
Kaste seg utfor. Foto: Rune Sæther
Tredje søndag i adventstiden. Matt 11,2-11
Advent: Forventninger
«Da nå Johannes i fengselet fikk høre om Messias' gjerninger, sendte han bud med disiplene sine og spurte ham: Er du den som skal komme, eller skal vi vente en annen? Og Jesus svarte og sa til dem: Gå og fortell Johannes hva dere hører og ser: Blinde ser og lamme går omkring, spedalske blir renset og døve hører, døde står opp, og evangeliet forkynnes for fattige. Og salig er den som ikke tar anstøt av meg.
Les mer
På en skoletur ville læreren undervise elevene sine om noe viktig. De hadde gått et stykke ut i skogen, så kom de over tregrensa, til en gapahuk. Der hadde de tent bål, spist pølser og kost seg. Nå skulle de gå tilbake til den store hytta, der de skulle overnatte. Der var det tent et utelys på veggen.
Les mer
Se, han kommer
Det fins noe enkelte samfunn frykter mer enn mye annet: Et folkelig opprør. Tusener og titusener av mennesker kan trekke ut på gatene, de skriker og herjer. Hvis de opptrer som en masse og blir bare desto mer opphisset om de møter motstand, kan selv profesjonelle militære ha vansker med å takle det.
Les mer
Samson som fange i det hedenske templet
Utrolig hvem Gud kan bruke
Samson, svakhet og styrke
På områder av livet der vi er sterke, kan vi lett bli svake. Den utpregete ledertypen kan bli for dominerende. Den fysisk sterke kan bli voldelig. Den som er kroppsfiksert, kan bli opphengt i det seksuelle. Ordensmennesket kan bli en pedant og krevende for omgivelsene.
Les mer
Foto: Rune Sæther
Gud viste en ekte, kostbar kjærlighet
Kjærlighet, liv og lengsel
Det går en historie om at djevelen en gang prøvde å forkle seg selv som Gud, og som viste seg for en from og gudfryktig person.
Les mer

 Dersom du ikke finner det du leter etter, så anbefaler vi at du prøver søke-feltet øverst på denne siden. 

YouVersion

Uansett hvor du er, gir YouVersion mobil deg tilgang til bibelen, bibelleseplaner og et nettsamfunn.

Lær mer om våre prosjekter

Kontakt Norea

Norea Mediemisjon, Postboks 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand, Norway

Besøksadresse: Bergtorasvei 120

Tlf: 38 14 50 00;
Faks: 38 14 50 20;
e-post: post@norea.no