Verdier for livet


Foto: Morten Ingebrigtsvold
22. desember
VITNESBYRD
Gløden i øynene røpet dem
Det hendte for mange år siden at en gruppe med gullgravere dro ut fra en by i den amerikanske staten Montana for å lete etter gull. De måtte tåle en hel del vanskeligheter, og flere i gruppen døde underveis.
Les mer
21. desember
VISJONER
Ikke mye øyesyn, men ...
En eldre troende kvinne ble stadig svakere i synet, og da hun gikk til øyelegen, måtte han si henne rett ut at hun neppe kunne beholde synet stort lenger. Han beklaget det så mye.
Les mer
20. desember
VISDOM
Kapteinen må være med
En ung marineoffiser som var under opplæring, fikk en gang anledning til å vise hvor dyktig han var. Han skulle lede alle prosedyrer mens skipet forlot en havn.
Les mer
19. desember
VILLIGHET
En verdi i superklassen
Oliver Cromwell het en mektig politiker i England på 1500- og 1600-tallet. Som riksforstander hersket han med kraftig hånd. Det fortelles at en ung soldat var blitt stilt for en militærdomstol og dømt til døden.
Les mer
18. desember
VILJEN
Værhanemennesker?
Henrik Ibsen skildret i sitt store skuespill Brand et sterkt viljemenneske. «Det er Viljen, som det gælder! Viljen frigjør eller fælder. Viljen hel, i alt det spredte, i det tunge som det lette,» sier Brand.
Les mer
Foto: Dana Rudusa
17. desember
VENTE
Kommer nærmest Gud når vi blir stille
Det blir sagt at i vår tid har vi tre avguder: størrelse, støy og fart. Men den som vil ha med Gud å gjøre, kan med fordel søke de motsatte idealene: Det som er smått, og stillhet og ro.
Les mer
16. desember
VENNSKAP
Jesus kalte til og med svikeren Judas en venn
Goddag, kjære venn! Hvis du synes det er påfallende at jeg, som en ukjent person, tiltaler deg som en venn, uten å kjenne deg, så forstår jeg deg. Vi regner ikke hvem som helst som venner.
Les mer
15. desember
VENNLIGHET
Etter flere år ute i arbeidslivet vendte en mann tilbake til høyskolen for å ta en grad. Han fant fort ut at han var eldstemann i klassen.
Les mer
Foto: Synnøve Grøtteland Helland
14. desember
VENDE OM
Kong Salomo skrev en vakker og romantisk bok som heter Salomos Høysang. Der skriver han om sin brud, hun kalles Sulammit.
Les mer
Foto: Synnøve Grøtteland Helland
13. desember
VELVILJE
En ung amerikansk soldat skulle ut og kjempe i annen verdenskrig mot japanerne. Faren hadde fulgt sønnen til toget og vinket farvel.
Les mer
Foto: Dana Rudusa
12. desember
VELSIGNELSE
«Jeg fikk Guds tillatelse, men ikke hans velsignelse,» sa en prest som flyttet fra et vanskelig kall og over i noe enklere. Det er ikke ofte vi hører det sagt så ærlig.
Les mer
11. desember
VELKOMST
Den amerikanske forfatteren David Redding har beskrevet sine egne følelser fra en tid da det å bli ønsket velkommen hjem betydde mye for ham.
Les mer
10. desember
VEKTERE
I gamle bøker kan vi lese om vekterne, de som gikk rundt om i byene og våket om natten. De spaserte omkring i gatene. De passet på ro og orden.
Les mer
Foto: Dana Rudusa
9. desember
VEKST
Da prinsippet for varmluftsballongen var oppdaget, var det en nøktern mann som spurte Benjamin Franklin hva som var nyttig med en varmluftsballong.
Les mer
Foto: Synnøve Grøtteland Helland
8. desember
VEKKELSE
Den som setter seg inn i kristendommens historie, vil finne at fra tid til annen oppstår det noe som blir kalt vekkelse. Det var en slags vekkelse da unge mennesker i oldtiden brøt med et materialistisk samfunn og dro i kloster.
Les mer
7. desember
VEIRYDDING
Det finnes en gammel historie, kanskje nærmest en legende, om en konge som organiserte et stort kappløp i riket sitt. Alle de unge mennene i kongeriket deltok.
Les mer
6. desember
VEILEDERE
Da den greske krigeren Odyssevs i oldtiden dro av sted for å kjempe i krigen, etterlot han sin unge sønn Telemakus hos en vakt og tjener han hadde tillit til. En som het Mentor.
Les mer
5. desember
VARSOMHET
En dame måtte vente litt på en flyplass, så hun kjøpte en avis og en pakke kjeks og satte seg i en trang kafeteria. Mens hun leste avisen, hørte hun en raslende lyd.
Les mer
Foto: Morten Ingebrigtsvold
4. desember
VARME
Den tyske oppdagelsesreisende Alexander von Humboldt virket tidlig på attenhundretallet og besøkte en rekke land og områder. Han la merke til noe spesielt. Både i de varmeste og de kaldeste klimasonene viste folk den samme forkjærlighet for varme.
Les mer
3. desember
VARETEKT
«Nå lukker seg mitt øye, o Fader i det høye, i varetekt meg tag. Fra synd, fra sorg, fra fare din engel meg bevare, som ledet har min fot i dag.» Dette fine gamle godnattverset brukes stadig.
Les mer
2. desember
VANER
Bonde Brun og bonde Grønn var naboer. Bonde Brun hadde en hund som elsket å jage katter. Bonde Grønn hadde en katt som hatet hunder. Hver gang Brun kom for å besøke Grønn, slo hunden følge.
Les mer
Foto: Synnøve Grøtteland Helland
1. desember
VANDRING
På 1800-tallet kom en amerikansk turist til den kjente polske rabbineren, Hofetz Chaim. Han ble forbauset over å se rabbinerens hjem. Det var bare et enkelt rom som var fylt med bøker, pluss et bord og en sengebrisk.
Les mer
30. november
UTVIDELSE
Vi setter lett for snevre rammer for våre liv. Vi synes vi har fått tildelt vår plass her på jorden. Vi bor på et sted, vi har familie og venner, og her er vi tilfredse.
Les mer
29. november
UTHOLDENHET
Noen lever dag ut og dag inn i forhold som krever stor utholdenhet. Jeg tenker på foreldre til opprørske barn eller naboer til vanskelige mennesker.
Les mer
28. november
UTFYLLE
Bibelen forteller detaljert hva som skjedde langfredag, den dagen da Jesus ble korsfestet. Et lite trekk som er både vakkert og forbilledlig, vil jeg peke på.
Les mer

YouVersion

Uansett hvor du er, gir YouVersion mobil deg tilgang til bibelen, bibelleseplaner og et nettsamfunn.

Lær mer om våre prosjekter

Kontakt Norea

Norea Mediemisjon, Postboks 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand, Norway

Besøksadresse: Bergtorasvei 120

Tlf: 38 14 50 00;
Faks: 38 14 50 20;
e-post: post@norea.no